Łaćhes, romski artbook kucharski – to udokumentowanie i zarchiwizowanie kulinarnego dziedzictwa kulturowego polskich Romów, w którym jest zapisana historia i doświadczenia tej grupy etnicznej.
Artbook zawiera ciekawe przepisy kuchni romskiej, fotografie z autorstwa Delfina Łakatosza, a także unikatowe ilustracje Noemi Łakatosz.
Autorem szaty graficznej jest Iwo Rutkiewicz, a kierowniczką i opiekunką merytoryczną przedsięwzięcia Perła Krystyna Markowska, szefowa Stowarzyszenia Centrum Doradztwa i Informacji dla Romów w Polsce i liderka zespołu „Perła i Bracia”.
Przepisy podały osoby romskiego pochodzenia, działacze, artyści i szerzej nieznani kucharze – sławni w swoich społecznościach ze względu na kunszt kulinarny.
Premiera Artbooka 1 grudnia 2021 roku.
Łaćhes, smacznego!
„Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego”